Batavus genomineerd voor RAI Fiets Innovatie Awards 2020

Batavus genomineerd voor RAI Fiets Innovatie Awards 2020

HEERENVEEN 11 februari 2020 – Batavus is genomineerd voor de Fiets Innovatie Awards 2020 met het slimme verlichtingsconcept Vizi-verlichting en V-Light. De combinatie van de nieuwe voor- en achterverlichting biedt een innovatieve oplossing voor optimale zichtbaarheid en veiligheid van fietsers in het verkeer. Op 28 februari kent een vakjury de Awards toe aan de meest onderscheidende inzendingen tijdens de opening van de fietsbeurzen Bike Motion Benelux en E-bike Xperience in Utrecht.

 

Veilig onderweg en veilig weer thuis met Batavus
Fietsers kunnen zich kwetsbaar en onveilig voelen op de fiets omdat andere weggebruikers hen in het donker niet altijd goed kunnen zien. Batavus vindt goede fietsverlichting daarom cruciaal. Niet alleen om zelf te zien, maar juist om gezien te worden in het verkeer. Batavus ontwikkelde daarom Vizi-verlichting en V-Light: voor optimale zichtbaarheid en het verbeteren van de veiligheid van Batavus-fietsers in het drukke verkeer.

 

Vizi-verlichting aan de voorzijde
De Vizi-verlichting is een dynamisch verlichtingssysteem aan de voorzijde die altijd zichtbaar is en aanstaat, ook overdag. Vizi reageert op de hoeveelheid licht in de omgeving. De verlichting wordt feller in het donker of bij regenachtige dagen waardoor de zichtbaarheid – en daarmee ook de veiligheid – van de fietser verbetert. Bij een stadsfiets werkt de verlichting op de naafdynamo. Bij een e-bike werkt de verlichting op de accu.

 

V-Light verlichting aan de achterzijde bij e-bikes
Bij elektrische fietsen wordt aan de achterzijde de V-Light verlichting toegepast. V-Light projecteert een rode laserstraal in de vorm van een ‘V’ op de grond. Hierdoor creëren we een optimale veiligheidszone rond de fiets. Onderzoek heeft aangetoond dat met het gebruik van V-Light achteropkomend verkeer de afstand tot de lichtbron tot 2,4 keer beter in kan schatten. Het lichtoppervlak is groter en bovendien is de fietser zichtbaar op twee plekken door de V-vorm op de weg en de normale lichtbron van het achterlicht.

 

De Fiets Innovatie Awards van de RAI-vereniging zijn in het leven geroepen om nieuwe, innovatieve producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek.