Een lekke band. En dan?

Niemand zit er op te wachten, maar het kan iedereen overkomen. Pech, terwijl je net lekker op pad bent met de fiets. In negen van de tien gevallen gaat het om een lekke band, en die zijn eenvoudiger te plakken dan je misschien denkt. Zolang je maar voorbereid bent, heb je een lekke band zo weer gerepareerd.

Hoe plak je een fietsband?

De voorbereiding

Een band kun je in principe overal plakken. Zolang je maar bandenlichters, een lekzoeker, plakkertjes en goede lijm bij je hebt. Neem die dus altijd mee! Een lekzoeker is een handig, klein alternatief voor een emmer water en kun je kopen bij de fietsenmaker. Het is een doosje met piepschuim balletjes die opspringen wanneer je het doosje boven het lek houdt. Dat is soms even zoeken, maar met een beetje geduld vind je het lek vanzelf. Let er op dat de lijm die je gebruikt om het gat te dichten niet te oud is, want dan plakt hij niet meer goed.

Een band plakken doe je zo

Het kan natuurlijk een tijd geleden zijn dat jij je fietsband moest plakken. Daarom hebben we hier een een handig stappenplan voor je gemaakt.

 

  • Eerst zet je je fiets op z'n kop.
  • Laat de binnenband leeglopen. Met de bandenlichters haal je de buitenband aan één kant uit de velg.
  • Haal de binnenband er vervolgens uit. Wanneer je het ventiel helemaal losdraait, kun je de binnenband er volledig uit halen.
  • Pomp de band weer een klein beetje op. Hierna spoor je met de lekzoeker, of een emmer water, het gat op.
  • Maak de plek rond het lek schoon en plak hier met lijm een op maat gemaakt plakkertje op. Laat deze een paar minuten drogen en controleer ondertussen of de oorzaak van het lek nog in de buitenband vastzit. Een spijker misschien, of een stukje glas?
  • Als de lijm droog is, zet je de binnenband weer vast bij het ventiel en pomp je de band een beetje op om hem weer makkelijk terug te plaatsen op de velg. Vervolgens breng je de buitenband er weer omheen en blaas je de fietsband weer volledig op.
Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!

Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!

Meer informatie over het onderhouden van je Batavus fiets vind je hier. Heb je nog vragen over het onderhoud van je fiets? Dan geeft de Batavus dealer je graag aanvullend advies. Vind een Batavus dealer bij jou in de buurt. Benieuwd naar alle fietsen van Batavus? Kom dan langs bij De Fietser in Ede en maak een afspraak, zodat je goed bent voorbereid op alle weersomstandigheden.

Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!